E2e

Hur man väljer en film utvecklare

Utveckla din egen film ger dig full kontroll på resultaten

Utveckla din egen film ger dig full kontroll på resultatet. Det finns flera märken av film utvecklare på marknaden och var och en ger en annan effekt på filmen. En film utvecklare kommer att påverka kornighet, tonkvaliteten hos filmen. Det enda konstanta är att filmen utvecklas tar bort silverhalid beläggningen av filmen så att du kan se att bilder som du har tagit i omvänd det är därför det kallas en negativ. Eftersom olika typer av film-utvecklare ger olika effekter till filmen, här är tips på hur man väljer den rätta.

Hur man väljer en film utvecklare. Tänk användarvänligheten när du funderar på vilken typ av film utvecklare att få.
Hur man väljer en film utvecklare. Tänk användarvänligheten när du funderar på vilken typ av film utvecklare att få.
  • Tänk användarvänligheten när du funderar på vilken typ av film utvecklare att få. För en nybörjare en flytande utvecklare kommer att vara perfekt eftersom det är lätt att blanda. Utspädningsfaktorn exakt och du kan styra parti som du ska blanda, beroende på antalet filmrullar du ska utvecklas. Pulver film utvecklare brukar blandas med vatten värms till ca 120 grader och behöver en magnetomrörarplatta att grundligt blanda lösningen.
  • Tänk på priset och förpackning av dessa utvecklare. Pulver film utvecklare är billigare än den flytande motsvarighet. Pulver film utvecklare lätt transporteras, också eftersom de väger mindre än vätskefilm utvecklare. Flytande utvecklare kommer dock i koncentrerad form och i utspädd form som är klar att använda. Pulver utvecklare har också längre hållbarhet, så att du kan fylla på dem och eventuellt få rabatt för bulk köp. Modern förpackningar har också gjort vissa märken av film utvecklare längre än andra. Korrekt förvaring har bäring på filmen utvecklarnas hållbarhet.
  • Veta vilken typ av utvecklare som fungerar bäst med de typer och hastighet filmer som du ska utvecklas. Vissa utvecklare kommer att ge dig den finaste säd och utmärkt tonkvalitet med distinkt ljus och skuggor, medan andra kommer att ge dig korniga negativ.
  • Sök forum där professionella fotografer och amatörer rekommendationer utbyte, instruktioner och personliga erfarenheter med de olika typerna av film utvecklare och allt om fotografering.
  • När du lär dig att behandla dina egna filmer är det bäst att du läser och följer instruktionerna. Olika filmer normalt kräver olika kemikalier för att behandla dem. Se till att du läser filmens tillverkarens förslag och rekommendationer om vad som kommer att vara den bästa typen av film utvecklare att använda med de filmer som du har.
  • Känna till olika märken av film utvecklare och egenskaper hos var och en. De mer populära som används av proffs och amatörer är Aculux, Acutol, Rodinal, XTOL, Ilford Ilfotec DD-X, Kodak D-76 och Kodak Microdol. Vissa fotografer har personliga preferenser när det gäller film utvecklare eftersom dessa utvecklare kan fotograferna att kontrollera hur filmen kommer att utvecklas och konsekvent uppnå de resultat som de vill.

Lär hela processen av film utveckla och bearbeta

Lär hela processen av film utvecklas och bearbetning. Du måste också få rätt utrustning för ditt mörkrum inställningar. Bortsett från att använda filmen utvecklare, behöver du också en fixare, ett kort stopp och rengöringsmedel för att slutföra filmen utvecklar processen. Naturligtvis du inte kommer att stanna där. Efter att ha utvecklat filmen du behöver skriva ut dem, men det är en annan fråga.