E2e

Hur man undviker att ta överexponerade bilder

Även digital punkt och skjuta kameror är generellt utformade så slutanvändarna inte behöver förstå fotografiska tekniker, tar även de mest sofistikerade kameror inte perfekta bilder varje gång. Bilder som tvättas ut, är för ljusa, eller har urblåst områden som lider av överexponering. Att hålla ett par enkla knep i åtanke kan hjälpa dig att undvika detta gemensamma fotografiska problem.

Punkt och skjuta kameror är automatiserade för att mäta mängden av omgivande ljus i en miljö och tillämpa rätt inställningar för att ta en bra bild. Ibland kan dock kameror luras till felaktigt mäta mängden ljus på en inställning, till exempel, om du tar en bild där det finns en stark ljuskälla. Omvänt, när kameran tror att det inte finns tillräckligt med omgivande ljus, kommer det automatiskt att använda blixten, vilket ibland resulterar i överexponerade bilder. När du är medveten om dessa fallgropar du kan enkelt ändra inställningarna på kameran eller ändra vinkeln på bilden för att undvika överexponering.

Om du fotograferar på en solig dag

Hur man undviker att ta överexponerade bilder. Om du fotograferar på en solig dag.
Hur man undviker att ta överexponerade bilder. Om du fotograferar på en solig dag.

Om du fotograferar på en solig dag, kan extremt solljus tvätta ur en annars bra bild. Flytta till ett skuggigare område att ta dina bilder eller ändra vinkeln så att solen är bakom dig. En bra tumregel är att alltid undvika att ta bilder med solen i bakgrunden. Om att ändra lägen är inte möjligt, är ett enkelt sätt att lura de automatiska inställningarna för kameran att panorera bort från motivet något till där belysningen är annorlunda, håll hur slutaren hälften för att låsa in dessa inställningar, och panorera tillbaka till din ursprungliga motivet för att ta fotot.

Outdoor bilder kan vinna mycket på mulen himmel eller genom att ta bilder tidigt på morgonen eller på kvällen. Att ta bilder när solen är i 45 graders vinkel kommer att resultera i rikare färger, medan bilder tas när solen står högt overhead tenderar att vara mer urtvättad.

Ofta kameran kommer att vilja använda blixten

Ofta kameran vill använda blixt, även om det kan finnas tillräckligt med ljus. I en sådan situation experiment är nyckeln. Om möjligt, ta två bilder, en med blixt och en med funktionshindrade blixt. Se också till att du inte står för nära motivet när du använder en blixt, eftersom detta resulterar ofta är överexponerad och tvättas ut foton. Om du försöker inomhus för att lägga så mycket ljus som möjligt så att du inte behöver använda blixt.

Ofta kameran kommer att vilja använda blixten.
Ofta kameran kommer att vilja använda blixten.

Mer avancerade användare som förstår bländare kan undvika överexponerade bilder genom att använda manuell inställning på sin kamera och välja rätt exponering inställningen för foto.

Övning ger färdighet, och experimentera med olika inställningar, vinklar och platser kommer att leda dig att kunna ta bättre bilder med din kamera.