E2e

Hur man skriver en folkvisa: song struktur

Det finns en massa olika typer av musik som träffar i etern idag och bland de många typer som vinna popularitet är de folkvisor. Även om det finns de som tror bara musik med anor till 1960 skulle räknas som riktiga folksånger, många andra tror att musiker som Leadbelly, Ani DiFranco och Alison Krause är lika giltig en folksångare som Bob Dylan eller Woody Guthrie. Populariteten av folksånger kommer från hjärtat sången tenderar att ha. Liknar land och bluegrass (båda kan sägas härstamma från folktradition), Folk songs tenderar att ha en berättelse eller i andra fall användes som protest musik.

  • Tänk vers, sedan titel ... vers, sedan titeln. När det gäller strukturen på låten, överväga att följa den struktur som används generellt för folkvisor. För att representera struktur, bokstaven "A" används för att representera verser i en sång. Bokstaven "B" representerar då närvaron av en kör. Och bokstaven "C" står där bron inträffar. Folkvisor tenderar att använda AAA-låten formen (som också är känd som en-del låt form). Sådana låtar består av flera verser som faktiskt innehåller en upprepad linje, om inte titeln på låten i sig, som den sista raden i varje vers. Betrakta till exempel den klassiska låten "Bridge Over Troubled Water" och jämför den med Lady Gagas Bad Romance. Medan Lady Gagas sång upprepar en refräng och refräng på olika delar av hennes sång, går Simon & Garfunkel låt genom många verser, men avslutar varje uppsättning av verser med en liknande linje.
  • En vers brukar vara fyra-bar fraser på åtta, tolv, sexton eller tjugofyra. Detta är dock inte en formell regel, och kan brytas för att rymma någon längre nödvändigt när det kommer till texter av en låt. Vanligtvis tenderar emellertid antalet bar fraser i en vers innan de upprepade titel / tema träffar för att vara lika i antal, vilket ger låten en lätt att följa känna när den första upprepa titel / tema inträffar.
  • Kampen är kärnan av låten. Folksånger är låtar födda från låtskrivare som ville ge en röst åt ett folks kamp. Var det ett påstående som är politiskt laddad eller en personlig kamp för att finna tro och hopp, folkvisor talar om smärta med alla fem sinnen och röst ut i kampen för att höja sig över det. Tänk på att orden inte behöver vara alltför direkt. Historien om din låt får höljd i metafor eller blandas med analogier. Men ju närmare du hålla det till en känslomässig ärlighet desto bättre. Folk låtar tenderar att vara mer sant än flashiga, trots allt.

Simply minnesvärd

Hur man skriver en folkvisa: song struktur. Tänk vers, sedan titel ... vers, sedan titeln.
Hur man skriver en folkvisa: song struktur. Tänk vers, sedan titel ... vers, sedan titeln.

Helt enkelt minnesvärd. Slutligen, kom ihåg att folksånger är själva exempel på enkelhet som behåller vara minnesvärd i ens huvud. Medan en Song hela texten inte skulle komma ihåg, att bara känna titeln Kum Baya eller Joni Mitchells A Case of You, kan man nynna lätt tonerna av låten på grund av dess upprepande aspekt. För att undvika att skriva en låt som låter monotont dock överväga att flytta nyckeln mellan några av de senare verserna. En förskjutning uppåt eller nedåt kan ytterligare driva känsloladdade känsla av historien du vill berätta genom sång.