E2e

Hur dokumentera ett datorproblem

Datorer är inte perfekta maskiner och en eller två problem kan uppstå antingen med maskin-eller programvaran. Om du kan dokumentera problem du har med din dator kan det bidra till att ge information om när vi letar efter källan till felet och hitta rätt åtgärder för att göra reparationer.

1. Återkommande problem med datorn. Om du har arbetat med ett visst program installerat på din dator och det håller presentera samma problem varje gång du använder det, så dina chanser att dokumentera problemet skulle vara lättare.

Förbered en penna och ett papper att skriva ner varje steg du tar innan problemet visas igen. Börja med att välja programmet genvägen från Start-menyn för att aktivera programmet. Använd programmets gränssnitt som du normalt gör och väljer samma uppsättning funktioner från föregående session som tog på fel. Anteckna varje steg och inkluderar allt du ser på skärmen som normalt inte hända, som om bildskärmen blinkar eller om gränssnittet fryser i en minut eller två. När en dator problem uppstår en dialogruta visas och det kommer att varna dig att programmet inte längre svarar. Meddelandet kan också komma med beskrivning av problemet som du också kan anteckna på papper.

Hur dokumentera ett datorproblem. Återkommande problem med datorn.
Hur dokumentera ett datorproblem. Återkommande problem med datorn.

2. Kopiera bilden på skärmen. Om datorproblem inte är alltför allvarligt och det inte helt stänga av datorn kan du kopiera bilden på skärmen för att dokumentera problemet. Det finns gratis nedladdningsbara program på internet som kan fånga en bild på skärmen, men din Windows-dator är redan utrustad med denna funktion.

På tangentbordet finns en grupp av nycklar precis ovanför piltangenterna

På tangentbordet finns en grupp av nycklar precis ovanför piltangenterna. Leta upp "Print Screen" tangenten som ofta placeras ovanför "Infoga"-knappen. Du kan trycka på den här knappen för att kopiera bilden på skärmen. När du har kopierat bilden kan du använda Paint för att visa och spara bilden.

Gå till "Start"-menyn och välj "Tillbehör" från "Alla program" listan. Du kommer att hitta "Paint" under "Tillbehör" lista. På Paint gränssnittet, klicka någonstans i det nya dokumentet och tryck på Ctrl och V samtidigt på tangentbordet för att klistra in bilden på tomt dokument. Du kan också högerklicka på dokumentet och välj "Klistra in" på den nedrullningsbara menyn. Du kan nu spara bilden på din hårddisk för att dokumentera datorproblem.

På tangentbordet finns en grupp av nycklar precis ovanför piltangenterna. Kopiera bilden på skärmen.
På tangentbordet finns en grupp av nycklar precis ovanför piltangenterna. Kopiera bilden på skärmen.

3. Blå skärm av döden. Troligen det värsta du någonsin kan se på datorskärmen är den blå skärm av döden. En dator problem som orsakar att operativsystemet att krascha är tillräckligt allvarlig för att visa den blå skärm av döden. Ibland blå skärm visas för bara en sekund och sedan startar datorn antingen om eller stängs av, aldrig lämnar oss tillräckligt med tid att läsa informationen på skärmen. Du kan hålla en digitalkamera bredvid dig att fånga den blå skärmen som det visas igen när samma problem uppstår på din dator. Du kan gå igenom samma steg som du gjorde innan problemet och har den digitala kameran redo att ta ett snapshot av den blå skärmen när den visas.

Chansen att dokumentera ett återkommande problem på datorn är större än ett problem som är tillräckligt allvarlig för att krascha operativsystemet.