E2e

Hur man frigöra en bilmotor

Flera år sedan

Flera år sedan, började jag min Mazda GLC och leds ut på en road trip bara för att upptäcka att blocket var frusen. Jag kunde inte få någon värme ur värmaren och motortemperaturmätare gick "genom taket" i bara några minuter. Jag var alltså tvungen att lista ut hur man frigöra min bil motor, för jag visste att om jag fortsatte att köra den i detta skick, skulle jag förstöra det på nolltid.

Jag tog bilen hem och lägga den i garaget

Hur man frigöra en bilmotor. Flera år sedan.
Hur man frigöra en bilmotor. Flera år sedan.

Jag tog bilen hem och lägga den i garaget, för det är omöjligt att tina upp en bilmotor utanför i minusgrader. För att tina upp en motor, måste du höja temperaturen på motorblocket och slangarna under en tillräckligt lång tid så att isen i motorn kommer att tina. Jag hyrde en stor Gasolvärmare från Rent-All butik i vår gemenskap och vände på den i garaget tillräckligt långt bort från bilen så att den inte skulle börja på eld eller smälta något av färgen på fordonet. Jag fortsatte att vänta, tänkte att det bara skulle ta några minuter, eller kanske en timme eller två.

Jag blev väldigt frustrerad inom loppet av ett par timmar som jag inledningsvis möttes med lite framgång. Jag öppnade dörren efter en timme eller så och startade motorn hoppas att min motor upptining var fullständig. Det var inte! Motorn överhettad omedelbart igen. Jag började inse att unfreezing en bilmotor skulle bli lite svårare och mer tidskrävande än vad jag hade trott. Som jag hade nu förlorat all värme i garaget, jag var tvungen att börja om från början, för att temperaturen i garaget nu var minusgrader igen. Så stängde jag upp garaget och fortsatte att försöka igen, denna gång lämnar värmaren körs över natten.

På morgonen försökte jag igen, men möttes med liknande framgång. Motorblocket var fortfarande frysta. När jag hade öppnat garaget igen, jag var tvungen att starta om processen för tredje gången. Denna gång jag får värmaren att köra för ett par dagar, för jag nu insett att medan garaget värmdes tillräckligt, hade temperaturen i motorblocket självt inte stigit så mycket alls.

Efter ett par dagar

Jag tog bilen hem och lägga den i garaget. Efter ett par dagar.
Jag tog bilen hem och lägga den i garaget. Efter ett par dagar.

Efter ett par dagar, såg jag i kylaren - och till min glädje, var innehållet vätska igen. Min motorblocket hade äntligen varit isfria, och jag var nu redo att gå. Jag lade genast tillräckligt frostskydd att se till att motorblocket inte skulle frysa igen så fort jag lämnade huset. Jag återvände värmaren till Rent-All butik och betalade min räkning. Min bil var nu redo att rulla.

Jag lärde mig från denna process att för att frigöra ett motorblock, måste hela blocket värmas ordentligt, och den behöver för att hålla värmen under en tillräckligt lång tid så att allt innehåll i blocket kan höjas över fryspunkten. Medan frostskyddsmedel kommer att hålla vatten från att frysa, en gång fryst måste den värmas till en temperatur högre än dess skydd värde för att den att vända tillbaka till vätska igen. Detta tar tid och tålamod. Som min garaget var oisolerad, mycket av värmen från värmaren bara försvunnit eller rymt genom taket. Denna utdragna processen som aggregatet hade att arbeta ännu hårdare och längre för att hålla blocket vid en tillräcklig temperatur under en tillräcklig tidsperiod så att motorn kunde tina.