E2e

Hur man spelar schack

Schack är ett av de äldsta skicklighetsspel spelas idag. Man tror att schackspelet uppstod i norra Indien eller Afghanistan, men det finns inga konkreta bevis för det. Det är dock ett känt faktum att spelet spelades århundraden sedan i länder som Kina, Indien och Persien.

Spelet spelas av två spelare på ett schackbräde, som består av 64 rutor - åtta rader och åtta kolumner. Vanligtvis rutorna på schackbrädet är svarta och vita alternativt men färgerna på rutorna kan variera något. Det finns två uppsättningar av bitar som innehåller 16 stycken i varje. Generellt är en uppsättning svart och den andra är vit, men återigen, kan dessa färger varierar också. Varje uppsättning av 16 stycken innehåller åtta bönder, två torn, två riddare, två biskopar, en drottning och en kung.
Installationsprogrammet

Ställa in schackspelet är ganska enkelt. Från och med den raden närmast dig på din sida av brädet och flyttar vänster till höger, är bitarna placeras på brädet så här:

Hur man spelar schack. Installationsprogrammet.
Hur man spelar schack. Installationsprogrammet.

Rook - Riddare - Biskop - Queen - Kung - Biskop - Riddare - Torn

Sedan på raden direkt ovanför det är åtta brickor placerade till en kvadrat. Drottningen från ljusare uppsättningen måste vara på en ljusare färgad ruta och vice versa för den mörkare färgade uppsättningen. Huvudsak när båda uppsättningarna är placerade därför på bordet, bör de vara spegelbilder av varandra.
Piece rörelse

 1. Bönder måste gå rakt fram om de inte tar en av motståndarens pjäser. Bönder kan inte flyttas bakåt eller i sidled. Generellt bönder bara flytta en ruta i taget med ett undantag. Första gången en bonde flyttas kan det gå två utrymmena i stället för bara en som tillhandahåller utrymme på kortet är gratis. När en bonde tar en bit, kan den bara göra det genom att flytta diagonalt. En bonde kan fånga alla motsatta delar utom kungen. När en fångst görs tar bonden platsen för den slagna pjäsen på bordet och den slagna pjäsen tas bort från spelet. Slutligen, om en bonde når hela vägen över hela linjen, kan det ersättas med en redan fångat bit av samma uppsättning.
 • Formad som ett slott, är tornet ett av de mer kraftfulla pjäser på brädet. Rooks kan flytta ett antal rutor vågrätt eller lodrätt, men inte diagonalt. De kan täcka en betydande del av styrelsens och fånga några motsatta pjäs.
 • Riddaren är den enda pjäs på brädet som kan hoppa över andra pjäser när de flyttas. Riddarens rörelsen är alltid i ett "L"-form antingen vertikalt eller horisontellt. När flyttade horisontellt går det först två rutor vänster / höger och sedan en fyrkant upp / ner. Omvänt går det två rutor upp / ner och sedan en fyrkant höger / vänster när de flyttas vertikalt. Om riddaren landar på en ruta som är upptagen av en motsatt del, är att bit fångas. Riddaren kan fånga ett stycke. OBS: färgen på torget där riddaren börjar sitt drag är alltid motsatsen till färg torget där flytten slutar.
 • Liksom ett torn, täcker biskopen en betydande del av styrelsen, men skillnaden är att den endast kan röra sig diagonalt. I början av spelet har varje spelare 2 biskopar - en ligger på en mörk fyrkant och den andra på en ljus fyrkant. Biskoparna förblir alltid på samma färgade rutan oavsett hur många gånger de flyttar. Biskopen kan även fånga ett stycke.
 • Drottningen är utan tvekan den mest kraftfulla pjäs på brädet. Det kan flyttas valfritt antal rutor i någon riktning. Begränsas endast av hennes oförmåga att hoppa över stycken som riddaren kan drottningen fånga någon pjäs på brädet.
 • Även om inte den mest kraftfulla pjäs, är kungen definitivt den viktigaste på bordet. När en kung har fångats, är spelet slut. Kungen kan bara flytta en ruta i taget, men till skillnad från bonden den kan röra sig i någon riktning. Däremot kan kungen inte röra i en situation där han skulle fångas upp av en motsatt pjäs.
 • Spela spelet

  Bönder måste gå rakt fram om de inte tar en av motståndarens pjäser. Formad som ett slott.
  Bönder måste gå rakt fram om de inte tar en av motståndarens pjäser. Formad som ett slott.

  Den ljusare syn flyttar alltid först. Varje spelare sedan växlar svängar, flytta en pjäs varje gång på motsvarande sätt. Om en motståndare pjäs kan fångas, är spelaren flyttar beroende på vilket en sina bitar som behövs för att fånga den pjäs om de väljer att göra så.

  När motståndarens kung pjäs hotas av en spelares pjäs sägs vara "under kontroll". När denna situation inträffar spelaren meddelar, "kolla". Spelaren med sin kung "i schack" måste flytta den till en ruta där det inte längre "i schack." Varje spelares mål är att manövrera hennes verk så att motståndarens kung hotas oavsett vilken kvadrat det flyttat till. Detta kallas "schackmatt". När en schackmatt händer, kungen ansåg fångade och spelet är över.

  Ett annat sätt att spelet kan sluta är dödläge. Ett dödläge anses vara en slips och inträffar när en spelare endast kan flytta sin kung till en kontroll position men dess nuvarande torget inte hotas. Ett dödläge kan inte hända så länge kungen eller någon annan pjäs kan flyttas till en öppen fyrkant.

  Det sista sättet att avsluta spelet är när en spelare avgår. En spelare kan avgå när som helst. Normalt avgår en spelare endast när hon förlorar en stor bit och hennes chanser att vinna matchen därför bli mycket små.

  Schack förtjänar sitt rykte som ett spel av intensiv strategi. Med praktik och forskning, kan du utveckla strategi och inriktning som krävs för att spela framgångsrikt. Överväga att gå en lokal klubb, eller sök efter strategisk rådgivning på nätet. Wikipedia erbjuder användbar information om taktik och strategiska manövrer schack, och du kan köpa instruktions böcker på Chess centralt .