E2e

Så spelar Othello

Marknadsförs av Pressman under namnet Othello

Marknadsförs av Pressman under namnet Othello, har denna strategi spel funnits i över hundra år som spelet heter Reversi. Det var populärt i slutet av det nittonde århundradet i England, och dök upp i en moderniserad version i Japan på 1970-talet, där Othello blev registrerat varumärke. Namnet är en referens till Shakespeares pjäs med samma namn.

Othello spelas på en grön kartong med 64 rutor

Så spelar Othello. Marknadsförs av Pressman under namnet Othello.
Så spelar Othello. Marknadsförs av Pressman under namnet Othello.

Othello spelas på en grön kartong med 64 rutor. Det är ett spel för två spelare. I likhet med abstrakt tänkande som går in i schack, är det viktigt att tänka framåt innan du placerar dina pjäser snarare än att bara fokusera på din nuvarande sväng. I de mellersta fyra rutor i styrelsen är placerade fyra stycken. Varje bit har två sidor på dem: en svart och en vit. En vit lappar placeras bredvid en svart bit och sedan på nästa rad, en svart och en vit.

Syftet med Othello är att ha flest rutor på brädet i din färg i slutet av spelet. Spelet avslutas när antingen alla rutor är fyllda eller antingen du eller din motståndare inte kan röra sig. Spelarna bestämmer vem som ska vara vilken färg. Black går först genom att placera en av sina svarta pjäser på andra sidan av en vit pjäs. Detta kommer sedan att vända den vita lappar i mellan en svart pjäs.

White har sedan att placera en vit bit på den andra änden av en svart bit och kommer sedan vända varje svart pjäs mellan hans vita bitar i vita pjäserna. Spela sedan fortsätter tills alla rutor är fyllda eller ingen kan röra.

Othello spelas på en grön kartong med 64 rutor. När en spelare placerar en bit på Othello ombord.
Othello spelas på en grön kartong med 64 rutor. När en spelare placerar en bit på Othello ombord.

Det låter enkelt, men att spela Othello är mycket komplicerad eftersom ett drag kan vända flera stycken till din motståndares färg på ett ögonblick.

När en spelare placerar en bit på Othello ombord

När en spelare placerar en bit på Othello ombord, varje bit av motståndarens färg som är i en vågrät, lodrät eller diagonal linje mellan bit av den första spelarens färg och nya pjäs vänds för att visa att spelares färg. Detta kan ibland resultera i allt från en bit till hela rader av bitar förvandlas allt på en gång. Det är därför det är inte alltid den bästa strategin för att få de mest färgade pjäser på brädet vid något tillfälle, men att ha de bästa Strategiskt placerade bitar redo att slå din motståndares pjäser.

De viktigaste rutor på en Othello ombord är hörnen. Hörnstycken kan aldrig vändas och om du har ett hörn bit och din motståndare har de kommande sex rutor, få nästa hörn innebär att du har en gedigen åtta kvadrat rad som inte kan vridas för resten av matchen.

När alla rutor är fulla eller någon spelare kan inte flytta

När alla rutor är fulla eller någon spelare kan inte flytta, räkna upp bitarna på brädet. Den som har flest färger på brädet vinner spelet. Om du väljer att spela Othello igen, får vinnaren välja sin färg. Kom bara ihåg: svart går alltid först.