E2e

Hur man delar vägen med semi lastbilar

Det är oftast en utmaning att köra i väg med semi lastbilar

Det är oftast en utmaning att köra i väg med semi lastbilar. Eftersom de är stora och tunga, flyttar de annorlunda än genomsnittet fordon. När du är bekant med hur semi lastbilar rör sig, är det lättare för dig att dela vägen med dem.

Hur man delar vägen med semi lastbilar. Observera de tider när de är runt.
Hur man delar vägen med semi lastbilar. Observera de tider när de är runt.
 • Observera de tider när de är runt. Semi lastbilar ofta reser vägen vid ett regelbundet schema. Du kan märka vissa tider på dagen när det finns mer semi lastbilar runt. Veta när de är på väg hjälper dig att undvika dem eller förbereder dig för att köra med dem.
 • Var där föraren kan se dig. En semi lastbil stora struktur blockerar förarens sikt. På grund av detta, kan en förare inte se alltför långt till höger sida av trucken samt flera fot bakom. Han kan inte se även några meter framför sig. När du kör i närheten av en halv lastbil, se till att föraren ser dig.
 • Vara fri sikt av vägen. En semi lastbil kan täcka din syn på vägen. Undvik att köra nära en halv lastbil för att se omgivningen tydligare.
 • Håll dig borta från stänk. Regn, snö och lera kan rinna av semi lastbilar och plaska mot vindrutan. Detta kan blockera vyn. Bli inte för nära dessa stänk.
 • Undvik överraska inte semi lastbilschaufför. Semi lastbilschaufförer ofta kör långa sträckor så kan de vara trött och ouppmärksam. Blinkar inte uppenbara ljus på dem eller göra plötsliga rörelser för att undvika att överraska dem. De kan förlora kontrollen över sina fordon.
 • Undvik att köra bredvid en vända semi lastbil. En semi lastbil längd gör den röra oregelbundet. Om semi trucken svänger, kan dess längd ta upp ett stort utrymme. Var inte nära en halv lastbil när det gör en sväng eller kan stöta emot ditt fordon.
 • Kör långt borta från en semi lastbil. En semi lastbilen är svårare att styra än en mindre fordon. Upprätthålla ett stort avstånd från en semi lastbil för att förhindra krascher, särskilt på hala vägar. Dessutom, när du kör för nära en halv lastbil, kan du bli dold förarens sikt.
 • Snabba upp när du kommer nedförsbacke. En semi lastbilens vikt gör det gå snabbare när det är nedförsbacke. Kör snabbare, särskilt när en semi lastbil är bakom dig.
 • Sakta ner när du ska uppförsbacke. En semi lastbilens vikt gör det långsammare när det kör upp på en sluttning. Kör långsammare om en semi lastbil är framför dig när du ska uppåt.
 • Sluta inte plötsligt. En semi truck kan inte stoppa plötsligt när föraren slår bromsarna. Istället kan det glida flera meter innan det helt stopp. Aldrig sluta plötsligt när en semi lastbil är bakom dig, eller det kan krascha in i din bil.
 • Undvik att flytta till framsidan av en semi lastbil. En semi lastbilschaufför får inte se dig gå framför honom. Det är mycket säkrare att köra bakom en semi lastbil. Men om du fortfarande vill flytta in, se till att föraren kan se dig och att du behåller ett stort avstånd från semi lastbil.

Vägen får aldrig vara fri från semi lastbilar

Vägen får aldrig vara fri från semi lastbilar, så det är viktigt att du vet hur du delar vägen med dem. När du har kört en väg med dem några gånger, kommer du vänja sina rörelser. Öva säker körning i alla lägen, men framför allt när det semi lastbilar på vägen med dig.