E2e

Hur kan man förhindra borrelia hos husdjur

Borrelia eller Lyme borrelios är en smittsam sjukdom som drabbar både människor och husdjur, i synnerhet hundar, och i vissa fall, katter. I Europa är de flesta av borrelia fall orsakas av bakterien Borrelia burgdorfeii senus lato. Denna bakterie bärs av Ixodes dammini fästingar som trivs i skogar och gräsmarker. De lever ofta på får, hästar, gnagare och rådjur och nu fästa sig till människor, katter och hundar. I Europa är sjukdomen orsakad av Borrelia afzelii och Borrelia garinii.

Hundar infekterade av dessa bakterier kommer att uppvisa aptitlöshet

Hundar infekterade av dessa bakterier kommer att uppvisa aptitlöshet, slöhet och har feber. Hälta kan inträffa samtidigt, följt av utvidgning av lymfkörtlarna. Utan behandling kan det leda till och hjärtsjukdomar och komplikationer njure. Symtomen kan uppträda två månader efter en hund eller en katt har blivit biten av en fästing som bär denna bakterie. Katter sägs dyka zombie-liknande, med låg feber, allmän trötthet och stelhet och kommer att ha några rörelseproblem problem.

Mänskliga ingrepp behövs för att förhindra borrelia hos husdjur, och här är några av de åtgärder du kan vidta för att hålla dina katter och hundar friska.

  1. Har ditt husdjur kontrolleras av en veterinär, särskilt om du misstänker att en fästing har bitit ditt husdjur. Det finns ett vaccin för att behandla borrelia hos hund men det finns ingen ännu för katter.
  2. Om du bor nära vall och skogsmark där fästingar brukar närvarande har din gård och omgivande områden behandlade med ett godkänt akaricid. Du kan göra detta själv genom att noggrant följa instruktionerna på produktens etikett eller söka hjälp av en professionell skadedjursbekämpning tjänsteleverantör.
  3. Om du tar ditt husdjur på en promenad i parker och områden där rådjur är kända för att leva, se till att du har ditt husdjur kontrolleras eftersom det kan vara möjligt att vissa fästingar har kopplat till ditt husdjur eller kanske faktiskt bitit ditt husdjur. Bakterier ska överföras 11:50 timmar efter fästingen har utfodring på ditt husdjur blod.
  4. Veterinärer rekommenderar att du håller dina katter inomhus för att förhindra borrelia. Du kan också placera en bock krage på din katt. Se till att fästingen kragen speciellt gjorda för katter som för hundar kan vara giftiga för din katt. Sätt en bock krage på din hund, också som hunden är mer mottagliga att kryssa angrepp.
  5. Fritt roaming katter bör kontrolleras dagligen för fästingar. Ett annat sätt att förhindra borrelia hos katter är att spraya dem med en parasit spray med permetrin regelbundet.
  6. Ta bort fästingar från ditt husdjur med en pincett. Använd en vridande rörelse när du tar bort fästingar snarare än en ryck. Jerking dem kan lämna mouthparts som är begravda i ditt husdjur hud och orsaka en böld uppstår.
  7. Bada din hund efter en promenad i parken, med en medicinska schampo formulerade för att ta bort / döda fästingar. Borsta din hunds päls med en stålborste för att ta bort och avslöja fästingar. Ta bort fästingar som du hittar direkt. Undvik direkt kontakt med fästingar. Använd gummihandskar för att skydda händerna. Ge din hund en bra borsta dagligen för att få bort fästingar som gillar att gömma sig under tjocka, varma päls.
Hur kan man förhindra borrelia hos husdjur. Veterinärer rekommenderar att du håller dina katter inomhus för att förhindra borrelia.
Hur kan man förhindra borrelia hos husdjur. Veterinärer rekommenderar att du håller dina katter inomhus för att förhindra borrelia.

Undvika områden där fästingar trivs är det bästa sättet att undvika borrelia hos husdjur. Hålla sina nödvändiga vaccinationer uppdateras och alltid ha veterinären ge ditt husdjur en grundlig kontroll när du misstänker att fästingar har bitit dina husdjur. Du kan också hjälpa ditt husdjur genom att lära sig identifiera vilken typ av fästingar bär borrelia bakterier.