E2e

Hur du tar hand om en fjäril kokong

Om du är en grundskola lärare i naturvetenskap eller en mamma till nyfikna små barn, kanske du vet redan att bevittna en larv förvandlas till en fjäril är en av de mest imponerande erfarenheter som en ung grabb kan ha. Naturligtvis är det viktigt att säkerställa, så mycket du kan, att hela denna process går i lås. Läs vidare om några riktlinjer för att ta hand om en fjäril kokong:

  • Vet processen. Förutom att låta dina barn bevittna omvandlingen på sig själva, det är också en bra idé att jorda sina erfarenheter med utbildningsbakgrund. Du kan låta barnen rita eller ta del av deras iakttagelser om larven. Låt dem fortsätta med sina synpunkter till larv slutligen förvandlas till en fjäril.

    Forskning med dina barn om livscykel fjäril, och du kan även använda detta som en språngbräda för att undervisa om livscykler andra djur. Du kan också läsa till dem historier som har något att göra med larver förvandlas till fjärilar: en anmärkningsvärt exempel är "The Very Hungry Caterpillar" av Eric Carle. På så sätt kommer barnen får också litterära uppskattning.

  • Förbered miljön för kokong. Larver spin kokonger för sig själva med hjälp av en siden-liknande substans som kommer från deras kroppar. Larv fäster denna kokong till ett löv eller kvist och sveper sin kropp runt den. Det är därför det är bäst att du ger en hängande pinne eller gren där kokong kan fästas på. Det bästa sättet är att ha larv lever på en inomhus anläggning. Du kan också innehålla larv inne i en medelstor bur, med vertikala grenar inuti.
  • Stör inte kokong. När insekten är inne i kokong, det finns faktiskt inget annat som behöver göras. Det bästa sättet är att låta alla veta att ingen ska röra kokong, fjärilen håller "bildas" i och om någon stör det, är chansen, att hon inte kommer att kunna bildas på rätt sätt. Man kan dock, dimma omgivningar kokong (men inte kokong själv) för att säkerställa korrekt fuktighet. Denna fas av Caterpillars liv är en stor möjlighet att lära barnen om tålamod.
  • Om kokong faller från sin kvist, inte panik! Insekten är fortfarande säker och det kommer fortfarande fram som en fjäril snart nog. Det bästa sättet är att lämna den ensam. Försök inte sätta tillbaka till sin ursprungliga plats.
  • Veta när fjärilen kommer fram ur kokongen. Insekten stannar oftast inne i kokongen i 10 till 14 dagar. Dagen strax före fjäril framträder, kommer kokong tur antingen mörk eller mycket tydliga. Förvänta fjärilen att komma ut tidigt på morgonen, och se till att ha dina barn till hands att bevittna denna händelse! Detta kommer att ske mycket snabbt, så var beredd.

    När fjärilen kommer ut, kommer dess vingar vara mjuk och skrumpen. Hon kommer senare utöka sina vingar till sin normala storlek, men var noga med att inte röra det ännu! Hennes vingar är fortfarande mycket mjuk och ömtålig. Hon kommer att behöva en vertikal yta att sitta på tills vingarna blir fast. Du kan tjäna henne med lite vatten blandat med lite socker.


När fjärilen uppstår och dess vingar blir stark nog

Hur du tar hand om en fjäril kokong. Förbered miljön för kokong.
Hur du tar hand om en fjäril kokong. Förbered miljön för kokong.

När fjärilen uppstår och dess vingar blir stark nog, är nästa del att låta henne gå ut i trädgården. Dina barn kommer säkert att uppskatta lektion om omvandling, tålamod och släppa. Lycka till!