E2e

Hur att bedöma antika svärd

Antika svärd är artefakter från olika epoker och olika länder i världen. Dess ursprungliga syfte är främst för krig och slåss, kavalleri, slåss, infanteri, och ceremoniella ändamål. Nu är svärd princip betraktas som konstverk som symboliserar en del av historien, varför många aficionados är fascinerad av dem. Från samurajsvärd, medeltida svärd till svärd som används i inbördeskriget, kan dessa objekt vara riktigt fascinerande, och kan också vara ganska värdefulla. Kom bara ihåg att denna typ av hobby kräver lite forskning. Om du planerar att samla svärd eller om du redan har börjat, men är inte säker på vad du gör, det är värt att veta några tips på vad man ska leta efter när man köper ett svärd. Denna guide kommer också ge dig en god uppfattning om hur man bedöma antika svärd.

Hur att bedöma antika svärd. Veta vilken typ av svärdet.
Hur att bedöma antika svärd. Veta vilken typ av svärdet.
  • Veta vilken typ av svärdet. Är det en japansk samuraj svärd? Eller ett gammalt kinesiskt svärd? Asiatiska svärd är legendariska, och nu, de är de mest eftertraktade. Som väntat, skulle de kosta dig mycket. Andra dyra typer är medeltida svärd. De är också ganska sällsynta och kan ha använts av riddare och / eller kungar i medeltiden.
  • Kontrollera hantverket. Liksom alla antikviteter, hållbarhet frågor. Detta gäller särskilt för svärd, eftersom du kanske vill göra ett par gungor på förvärvet en. Hållbarhet är också en indikation på hur lång tid det kommer att pågå, med tanke på att det redan har funnits under mycket lång tid.
  • Kontrollera om funktionella och designelement. Svärd varierar i funktionalitet beroende på geografi och tid. Till exempel asiatiska svärd traditionellt utformade för skivning eller styckning medan gnälla medeltida svärd är mer för stötar. Design är också en stor faktor vid val av nästa svärd i din samling, och den skicklighet och konstnärlighet investerat i skapandet av ett svärd är viktigt att bestämma dess värde.
  • Kontrollera svärdets markeringar och skyltar. Dessa är också kritiska, eftersom de kan ge information om ett svärd ursprung, vilket gör det lättare för dig att bedöma. Till exempel, svärd från sjuttonhundratalet har markeringar på undersidan av bladet, vilket indikerar maker och det år det gjordes. Japanska svärd har också markeringar, även känd som "Horimono." Den tidigaste dokumenterade "undertecknad" svärd från Japan skapades av Sanjo Munechika av Heian eran.
  • Kontrollera fästet. Fästet är handtaget av svärdet, och består av en kappa (en motvikt överst på handtaget), ett grepp (den faktiska handtaget svärdet), och en vakt (den del som skyddar handen användaren från en motståndares vapen). Fästet fungerar även som en god indikation på vilken typ av svärd, ursprung, och det område där den tillverkades.

Med denna kunskap kan du mer eller mindre har en god uppfattning om det relativa värdet av svärdet som du är på väg att köpa. Om du vill lära dig mer om svärd bedömning, kan du konsultera tillförlitlig svärd eller antika värderingsmän. Det skulle vara perfekt om du pratar med fler än en värderingsman att se till att priset är korrekt. Du kan också kolla svärd hemsidor och forum, som erbjuder en hel del tips om hur du kontrollerar antika svärd.