E2e

Hur du ändrar dina tändstiftskablar

Spark Plug trådar

Spark Plug trådar, även kallad hög spänning ledningar, leverera el från bilens elsystem i varje tändstift. Tändstiften, i sin tur, levererar laddning till förbränningskammaren, vilket resulterar i förbränning av bränslet. Utan ett tändstift kommer bilens motor körs inte. En dålig hög spänning tråd kan resultera i ineffektiva bränsleförbrukningen eller misständer. I vissa fall kan din bil inte ens köra eller starta alls om en av de tändkablarna inte överföra el på rätt sätt.

Ofta en stämma upp, kommer olje-byte eller tändstift förändring inte nödvändigtvis innehålla en gnista förändring plugg tråd, om du inte uttryckligen ber om det. Ändra dina tändstiftskablar är en aktivitet som du kan göra själv, men med tillräckligt kunnande och de rätta verktygen.

  • Chef till Biltema och köpa en uppsättning tändstiftskablar. Dessa är bäst köps som en uppsättning, och kommer i set om tre eller fyra, beroende på din motor. Till exempel kommer en inline-4 motor behöver 4 tändstiftskablar. En V6 kräver två uppsättningar 3 tändstiftskablar.
  • Även om du kan ersätta bara en tändstiftskabeln, är det oftast bäst att byta ut hela uppsättningen, eftersom olika trådar kan producera inkonsekvent elflödet, som inte är bra för din motor. Notera att tändstift ledningar har olika mått, eftersom varje tråd är avsedd för en specifik tändstift i serie.
  • Öppna huven och stötta upp. Det är oftast bäst att arbeta på din motor på morgonen eller efter att du har parkerat den och låt den svalna i ca två timmar. Annars kan du använda skyddshandskar för att skydda händerna mot värmen från motorn.
  • Dra ut tändkablarna från tändstiften. Du kan använda en gnista avdragare plugg tråd. Men eftersom dessa är helt enkelt fastnat på plats av gummi isolering, kan du dra lätt ut dem. Dra dem vid basen, och inte från tråden.
  • Dra ut tändkablarna från fördelarlocket. Notera sekvensen av trådarna. Det är bäst att skriva ner dessa på ett papper.
  • Efter avlägsnande av uppsättningen trådar, kan du överföra klämmor eller clips till den nya uppsättningen, så dessa kan lätt klämmas på plats på motorn.
  • Fäst de nya kablarna till fördelarlocket. Kom ihåg sekvens som du antecknade tidigare. När du ansluter den på plats, vänta tills du hör en mjuk klick eller pop, vilket innebär att kabeln sitter ordentligt.
  • Fäst trådarna på sina respektive tändstift. Återigen, lyssna efter mjuka klickljud.
  • Om din bil har en spole tråd, byt ut den. Detta går från centrum av fördelarlocket mot spolen. Ungefär som de tändkablarna, måste du vänta på en mjuk pop, vilket bör tyda på att det är sitter stadigt på plats.
  • Starta bilen och kontrollera om tidpunkten är rätt. På de flesta bränsleinsprutning fordon, timing elektroniskt styrd, så att du inte kommer att behöva ytterligare justeringar.

Hur du ändrar dina tändstiftskablar. Chef till biltema och köpa en uppsättning tändstiftskablar.
Hur du ändrar dina tändstiftskablar. Chef till biltema och köpa en uppsättning tändstiftskablar.

Vid byte tändstiftskablar, investera i god kvalitet ledningar, eftersom detta kommer att ha en effekt på hur effektivt motorn går. Du vill inte ha ineffektiva eller olika brännskada, vilket kommer att resultera i smutsiga avgaser, och som kan leda till motorproblem på lång sikt.